Osteopathie bij astma en longklachten
Astma treedt op als lang aanhoudend hoesten of aanvalsgewijs. Het kan tot behoorlijke ademnood leiden en is herkenbaar aan het zware uitademen en de typische piepende ademhaling.
Voor de behandeling van astma onderzoekt de osteopaat niet alleen de direct getroffen gebieden, zoals de borstkas met de longen, het middenrif en de wervels, maar het totale lichaam van de schedelbasis tot aan het bekken om mogelijke functiestoornissen te lokaliseren en op te sporen.
Astma kent als oorzaak niet alleen een allergisch reagerend immuunsysteem. Ook een verstoorde stofwisseling kan tot deze aandoening leiden. Astma kan bijvoorbeeld ontstaan op basis van slecht functionerende darmslijmvliezen. Deze samenhang heeft een embryologische oorsprong. De longen groeien feitelijk uit de darmen in de vroege ontwikkeling van een embryo. Veranderingen van de darmslijmvliezen kunnen neurologisch of hormonaal in de loop van de tijd ook de longslijmvliezen veranderen en het ontstaan van astma bevorderen.
Een meer mechanische benadering kan zijn dat de darmen teveel zijn opgeblazen. Dan drukken ze het middenrif omhoog en beïnvloeden zo de longfunctie. Is er te weinig spanning in de darmen, dan daalt het middenrif te ver en worden de longen uitgerekt. Zo kunnen longproblemen zoals astma versterkt worden.